Tuesday, 2 July 2013

I'm Certified UTM Blogger!

Salam all!

Sebagai tanda sayang kat UTM, aku dah daftar blog aku kat UTM blog directories.. Automaticallay i am a certified UTM blogger.. haha.. Siap dapat badge tu lagi.. UTM blog directories ni terbuka kpd semua warga UTM. Tak kesah lah student ke, Staff, fakulti dan jabatan (if ada blog) ke even Alumni UTM pn boleh daftar. Benefit daftar dlm directory ni adalah utk membentuk satu kominuti warga utk yg berblog. So, kita boleh share and promote our blog! haha.. Macam mana nak daftar? Sini aku ajar sikit:
  • Untuk menyertai komuniti blog, anda hendaklah meletakkan lencana I LOVE UTM dan mengisi borang pendaftaran bagi tujuan pendaftaran blog.
  • Setelah mendaftar, blog anda akan menerima lencana 1 bintang untuk diletakkan di blog. Lencana ini menandakan bahawa blog anda telah diiktiraf sebagai blogger UTM. Sila baca terma dan syarat sebelum anda mendaftar.
(* Lencana I LOVE UTM hendaklah diletakkan hanya di bahagian sidebar / header / footer sahaja.)


Tapi ada term and condition sebelum daftar:
  • Untuk menyertai komuniti blogger, anda hendaklah meletakkan lencana I LOVE UTM di blog anda dan seterusnya mendaftar. 
  • Lencana I LOVE UTM hendaklah diletakkan hanya di bahagian sidebar / header / footer sahaja. Jika diletakkan di bahagian lain selain yang dinyatakan, penyertaan blog tidak akan dikira.
  • Kod tidak boleh diubahsuai.
  • Setelah pendaftaran dilakukan, blog anda akan disenaraikan secara automatik sebagai UTM blogger dan anda akan menerima kod html lencana 1 bintang untuk diletakkan ke dalam blog anda sebagai tanda blog tersebut telah diiktiraf oleh pihak kami.

Bagi sesiapa nak tau lebih lanjut, boleh usha kat UTM blogger website...

Monday, 1 July 2013

New Environment for Me.. Yeay

Memang la aku ni suka buat blog aku berhabuk! haha.. kemalasan dan kebizian yg xleh nk elak! ni lah padah nya..

Stat minggu lepas sebenarnya aku masuk environment baru ni.. its so sudden. thanks to Arrie actually yg be chances ni kat aku! hehe.. nanti gaji aku belanja.. murah2 je dah le (ramai btl minta dibelanja!)

Masa tgh lunch dgn Yat ari tu Arrie call aku. Dia ckp yg ada lecturer nak cari RA tp hire as Skim Pelajar Bekerja (SPB) UTM la.. Dia cari aku sbb aku ada ckp kat wassap group SCR yg aku nk cari keje cuti ni.. Tp time tu aku x dpt nk decide.. ye la! tetiba je.. terkejut aku.. then Arrie kasi no aku kt lecturer tu..

5 mnt lps tu Lecturer tu (Dr Hawani) dr fakulti FGHT (Fakulti Geoinformasi dan Harta Tanah) call aku.. aku x sempat kata no pn! haha.. kelakar gila time tu. tp bila pikir2 blk better aku grab that chances.. bila lg nk merasa duit sendiri..

Time to learn new Language!


So stat minggu lps aku bergelar student bekerja.. Task aku utk develop web crawler n data mining.. hurmm its very challenging because I never knew about how to dev that apps! plus I HATE PROGRAMMING! Huuaaaa! Mmg aku kejar Arrie la lps ni..

Wish me luck peeps.. xoxo