Tuesday, 29 January 2013

Langkawi: Day 2

Assalamualaikum u olls!

Macam mana le pulak boleh lupa nak sambung tulis.. kesian korg yg ternanti2 kisah dating aku tu! (perasan!!).. haha

ok2. sambung hari kedua.. As mention in previous entry, kitorg da book utk island hopping pagi ni. abang tu ckp dlm area kol 9 ke 9.15 pagi diorg amik kitorg kat hotel.. so yat nye idea, alang2 nk berendam kat laut, ape lg, terjun kolan dulu le! punya le semangat turun kolam awal pagi! last2 tgk kolam tutup sbb nak bersih kan! haha.. kempunan jap..
Kolam tutup.. sob2 T.T
Lepaking tepi kolam yang tutup!

so alang2 dah turun awal, kitorg excercise jln2 tepi pantai je.. the nearest beach to out hotel is Pantai Tengah.. jln pagi2 ramai gila mat salleh jogging.. melayu sume masih tidur kot! haha..

Let's go to the beach

ni lah hasil nye jalan2 tepi pantai pagi2! (x ramai orang!)


ASEANIA Resort and Spa

Patrick the starfish! haha

jadi umah umang2

pagi di Pantai Tengah

Welcome to Kedah~

around kol 8.45 kitorang patah blk ke hotel.. kang takut ttinggal rombongan nyaya kitorg.. pantai ke hotel xde le jauh.. 10mnt je jln kaki! haha.. around kol 9.15 pakcik dreba smpai amik kitorg ke jeti..

Jeti ke Island hopping
first pulau yg utk di'hoping'kan adalah Pulau Dayang Bunting. Pulau ni dipanggil dayang bunting kerana sejarah nye n ade batu-batuan kt pulau ni menggambarkan pregnant lady tgh baring yg dipercayai seorang dayang (ikut sejarah). kat pulau ni ada tasik! SubhanAllah.. Allah yg Maha Besar.. byg kn ade fresh water lake kt tgh2 pulau... Kuasa Allah :) Ramai percaya, kalau minum air dr tasik ni, senang nk mengandung.. tp tu suma kuasa Allah. xleh nk percaya sgt ckp2 org tu.. boleh bw ke syirik! 

Nampak x bayang2 pregnant lady tu?


my dating partner

Im here

eh! baju kami sama!

Sejarah Tasik Dayang Bunting

Bot2 parking sementara tunggu kitorg

Cubaan monyet nk curi botol air dr mamat ni x berjaya!  haha

Lepas sejam kt Pulau ni, pakcik bot panggil utk ke destinasi seterusnye iaitu Pulau Singa Besar. kat pulau tu xde xtvt sgt.. juz tgk Helang mkn je.. dreba bot akan campak kn lemak2 ayam kt laut, then tgk je la helang tu menyambar makanan..

Helang yg banyak

Jakun jap

Nice shot!

Sambar itu makanan!

Gagah spt helang #tetibe

kt eagle feeding tu x lama.. juz aropund 10-15 mnt je.. lps tu terus shoot ke pulau beras basah.. pulau tu sesuai utk xtvt pantai je like berendam, berenang, snorkeling, banana boat etc.. kitorg yg percutian bajet ni berendam je la kt pulau tu.. haha


Pulau Beras Basah

Muka xcited nk mandi

lepas sejam kt pulau ni balik ke jeti.. abes le xtvt island hopping kami.. balik hotel terus kami terjun kolam (akhirnya) utk bilas baju! haha.. main slides, berendam, menyelam jap, balik bilik, mandi2, solat rehat jap, then smabung xtvt petang.. petang tu kitorg gi naik Cable car.. pergh serius! seram gila.. aku ni da le gayat.. tgk cable yg gantungkan cube tu curam gile! x berani tgk bawah! haha.. tp bez gile! sejuk je kt ats tu.. superb scenery..  SubhanAllah :)

Tinggi gila!

Cantik nya~

Air terjun Telaga Tujuh

Skybridge,, tutup, maintenance! 

Pemandangan dr puncak gunung

Cantiknya ciptaanNya

Nak gak interprem!


ingin terbang spt helang!

amik gambar sndiri! sob sob T.T

Tinggi tak?

Thanks Tun M.. Jasamu terlalu byk utk Malaysia

lps turun dr cable car merayap2 jap kt oriental village ni.. saje tgk2. tetibe perasan kitorg da kt korea! @.@

Ikan Koi

one or the korean garden

I told u! kami da kt korea!
ohh lupa, b4 merayap kt Oriental Village tu, lps turun cable car, kitorg nmpak wayang 6D! mula2 mcm x nk msk sbb rm15.. tp mase tu promotion (baru buka) dia bg diskaun ke rm10 je.. tnpa pikir panjang kitorg pn beli le tiket.. tp mmg amat berbaloi! superb! bez gile.. citer tu psl roller coaster. da le gambar nye mcm real, siap ade effect  air le, angin tu sume! plus kerusi pn tutur bergerak mcm motion kt roller coater tu, mmg seram! mcm naik btl2.. nak2 time landasan coaster tu ilang! pergh! lps wayang je tangan sakit sbb genggam kt pemegang kuat sgt! ahah

6D Cinema! awesome!!!


haha.. hari yg memenatkan! lps tu x reti penat lak kitorg ni.. terus shoot ke pekan kuah.. konon nye nak survey2 tempat utk shopping esok nye.. ni lah hasil nye~

Landmark Pulau Langkawi

Sun tak berapa nak set kt jeti kuah! haha

dah petang, penat+lapar cari lak kedai mkn.. kami mkn kt pantai chenang je.. survey2 kt blog ramai suggest kn mkn kt kedai Hj Ramly.. tp bg aku, biase2 je.. sbb kitorg order nasi grg! haha..

Restoran Hj Ramli

lps makan, perut kenyang + penat gila + ngntuk! balik bilik, mandi2 solat terus tido! perghh.. hari kedua yg memenatkan! penuh dgn xtvt.. pergi ngn kwn2 je dpt wat xtvt mcm ni.. klu ngn ayh n mama x bape nk dpt kot! esp island hoping tu! haha.. lps ni tggu next entry utk hari yg ketiga pulak! bye~

p/s: entry kali ni pjg gila! slmt membaca!







Thursday, 24 January 2013

Langkawi - Day 1

Punya lah aku ngan si dak Yat ni.. excited tgk promotion AirAsia tanpa pikir kesan nye~ haha! Kesannya adalah, aku gi dating berdua je ngn dia since erin tarik diri saat2 akhir sbb dia ade interview utk ptd.. bkn nye sehari, tp 4 hari 3 mlm.. thanks to ayah sbb support kami nye accomodation~ free! haha

Aseania Resort.. Tempat kami bermalam

A part of the pool.. besar giler kot!

Beli tiket bln 5 aritu.. masa tu beli tiket pergi je.. flight JB-KL-Langkawi RM54! gile! sape x excited.. tp tetiba nk beli tiket returns mhl nk mampos! haha..  tp nsb baik bln 9 tu AirAsia ade wat promo lg. tp mhl skit le.. tp xpe le. asal kn bole blk..

Everyone can fly~

Di awan biru.. SubhanAllah..  cantik nya ciptaan Allah


So, Day 1 to langkawi..
Flight pagi kol 7.15! amek kau.. agk kelam kabut pg tu.. haha.. smapai Airport Senai, flight dah boarding! phew~ nasib baik x tertinggal flight.. tp sempat gak pow abg mir! haha.. flight tu smpai KL kol 7.50! Laju x? haha.. awal dr expected arrival time! yg x best nye dok melangut kt LCCT tu 5 jam lbh kot! sbb flight gi Langkawi kol 1.30! adoi.. dok le buang masa kt situ. da le ngntuk gile

Buang masa kt LCCT

Flight landing kt langkawi area kol 3.. turun2 je rushing cari kereta sewa! nsb bek kt arrival hall tu mmg ade kaunter utk kereta sewa. disebabkan percutian bajet, kitrg bajet2 sewa kancil je.. dpt deal cantek nye! kancil utk 3 ari rm150 je.. ok le tu.. tp masa nak amik kereta, abg tu kasi saga! pergh.. rezeki kitorg kot... minta kancil, tp dpt saga :) lps tu bz check in hotel, kemas2 barang.. rehat, solat jap..

Kereta kami disana! (Gmbar belakang je bole.. dari depan kotor giler kereta ni! haha)


Dah petang2 sikit gi area pantai chenang utk book tiket utk gi islang hopping esok nye.. RM25 je! sgt berbaloi.. then, merayap2 tgk souvenir kt are2 pantai chenang! serius time tu tangan da gatal nk beli.. nsb bek bole thn lg.. last2 beli selipar ngn berus gg je! haha (tertinggal kt umh).. da dpt tu pe lg! lepak2 tgk sunset kt pantai Chenang le jwb nye.. jamu mata tgk mat salleh berjemur! haha

Sunset at Pantai Chenang

Tp x bape nk sunset le. sbb matahari so shy that time.. awan tebal so die menyorok! haha.. tetiba perut lapo, pe lg jln2 cari mkn kt pasar mlm! lbh kurang je  mcm psr mlm kt teratai tu.. tp jual mknn sini le. mcm gulai, laksa, nasi kukus etc.! makanan murah2 kt sini kot! haha...lps da dpt mknn, blk hotel, mkn n tido!

Pasar Malam Langkawi

So, tu je le aktiviti utk ari pertama... sambung nt utk hari kedua ye~ bye!

(p/s: makan n minum kt sini manis2 belaka!)