Wednesday, 9 October 2013

Cinta SCR Sampai Mati

Baru ku sedar yg lamaaaaaaa gila x update blog.. had few thing tht i missed to put in this blog like KK vacation, puasa, raya etc.. Susah betul nak dapatkan mood mengarang ni..

Back to topic. Last Saturday was our the first SCRian buddies getting married.. A thousands of congrats to my very manja friend Norhidayah Dalib for your wedding with our department tutor, Abg Hafiz..

Us on her nikah day
Dayah bgtahu kitorg yg die nak kahwin within 2 weeks? OMG.. geram gak kt budak ni.. grrr... Nasib baik laa AirAsia wat promo jb-kl just RM29.. Sape x happy kan? haha Tp flight plg hampir dgn ari sabtu yang murah pada Rabu.. omai.. 5 hari laa aku kt kl tu.. Luckily, I had friends kt KL yg sgt2 baik hati.. Thanks to my postgrad roomate, Iffa, sbb jemput aku kt LCCT n teman aku smpai ptg... I'm appreciate it friend :) Alang2 sampai hari rabu, dpt la aku tgk firework show kt putrajaya.. serius lawa gila!






Thousands thanks to Nida, my roomate coz allowing me dok menumpang kt umh kau sepanjang kt kl, belanja makan, bw jln2 (even hari2 terakhir aku jd driver, lol), sponsor make up, shawls.. 4 mlm dgn kau macam kejap je.. x puas nak sembang, borak panjang2.. miss u beb :)
Budak ni byk jasanya kt aku.. akan ku igt nida :)
On Nikah day, Nida keje, aku lak kene jemput mali kt Sri Serdang. Malang x berbau. Aku n Mali stuck kt jem kat area Sri Serdang tu 2 jam! nikah kol 3, tp kol 3 kitorg masih kt Serdang.. huhu.. xpe, teruskan perjalanan. Lps jemput nida kt ofis terus shoot ke Batu Caves. Nasib baik la pengantin x blk lg.. Siap kitorg yg culik pengantin bw balik umh.. haha.. Mlm tu tido kt homestay yg pengantin sponsor area rumah die.. tp kan, kitorg ni suka wat plan spontan. x pasal2 kitorg bertiga gi mandi kt Sg Tua pagi masa majlis Dayah.. sejukkkkkkkk gila! yg penting masa kitorang smpai Sg Tua, xde org lagi.. haha

Muak2 bangun tido terus serang Sg Tua
Mandi kejap, sarapan, siap2 terus ke majlis Dayah. Time tu agak kelam kabut sbb k sal dah smpai dah.. haha.. nasib baik ade savior utk mekap n sediakan shawl utk aku.. haha.. 

Kami dah siap berdandan..
Gi kenduri, jumpa kwn2 is the most memorable time. borak2 kisah lama yg boleh wat kite gelak, cerita update diri, lepaskan rindu.. owwhhhh.. best nya!



Kami2 yg hadir...
I really missed that moment.. mengalir jap air mata dlm bas masa nk balik.. tetibe touching semacam.. Thanks buddies sbb dtg, gathering kecil-kecilan.. ada jodoh, kite jmpa lagi.. 

p/s: tetibe nak planning wat vacation utk scrian... sape setuju?

Tuesday, 2 July 2013

I'm Certified UTM Blogger!

Salam all!

Sebagai tanda sayang kat UTM, aku dah daftar blog aku kat UTM blog directories.. Automaticallay i am a certified UTM blogger.. haha.. Siap dapat badge tu lagi.. UTM blog directories ni terbuka kpd semua warga UTM. Tak kesah lah student ke, Staff, fakulti dan jabatan (if ada blog) ke even Alumni UTM pn boleh daftar. Benefit daftar dlm directory ni adalah utk membentuk satu kominuti warga utk yg berblog. So, kita boleh share and promote our blog! haha.. Macam mana nak daftar? Sini aku ajar sikit:
  • Untuk menyertai komuniti blog, anda hendaklah meletakkan lencana I LOVE UTM dan mengisi borang pendaftaran bagi tujuan pendaftaran blog.
  • Setelah mendaftar, blog anda akan menerima lencana 1 bintang untuk diletakkan di blog. Lencana ini menandakan bahawa blog anda telah diiktiraf sebagai blogger UTM. Sila baca terma dan syarat sebelum anda mendaftar.
(* Lencana I LOVE UTM hendaklah diletakkan hanya di bahagian sidebar / header / footer sahaja.)


Tapi ada term and condition sebelum daftar:
  • Untuk menyertai komuniti blogger, anda hendaklah meletakkan lencana I LOVE UTM di blog anda dan seterusnya mendaftar. 
  • Lencana I LOVE UTM hendaklah diletakkan hanya di bahagian sidebar / header / footer sahaja. Jika diletakkan di bahagian lain selain yang dinyatakan, penyertaan blog tidak akan dikira.
  • Kod tidak boleh diubahsuai.
  • Setelah pendaftaran dilakukan, blog anda akan disenaraikan secara automatik sebagai UTM blogger dan anda akan menerima kod html lencana 1 bintang untuk diletakkan ke dalam blog anda sebagai tanda blog tersebut telah diiktiraf oleh pihak kami.

Bagi sesiapa nak tau lebih lanjut, boleh usha kat UTM blogger website...

Monday, 1 July 2013

New Environment for Me.. Yeay

Memang la aku ni suka buat blog aku berhabuk! haha.. kemalasan dan kebizian yg xleh nk elak! ni lah padah nya..

Stat minggu lepas sebenarnya aku masuk environment baru ni.. its so sudden. thanks to Arrie actually yg be chances ni kat aku! hehe.. nanti gaji aku belanja.. murah2 je dah le (ramai btl minta dibelanja!)

Masa tgh lunch dgn Yat ari tu Arrie call aku. Dia ckp yg ada lecturer nak cari RA tp hire as Skim Pelajar Bekerja (SPB) UTM la.. Dia cari aku sbb aku ada ckp kat wassap group SCR yg aku nk cari keje cuti ni.. Tp time tu aku x dpt nk decide.. ye la! tetiba je.. terkejut aku.. then Arrie kasi no aku kt lecturer tu..

5 mnt lps tu Lecturer tu (Dr Hawani) dr fakulti FGHT (Fakulti Geoinformasi dan Harta Tanah) call aku.. aku x sempat kata no pn! haha.. kelakar gila time tu. tp bila pikir2 blk better aku grab that chances.. bila lg nk merasa duit sendiri..

Time to learn new Language!


So stat minggu lps aku bergelar student bekerja.. Task aku utk develop web crawler n data mining.. hurmm its very challenging because I never knew about how to dev that apps! plus I HATE PROGRAMMING! Huuaaaa! Mmg aku kejar Arrie la lps ni..

Wish me luck peeps.. xoxo

Friday, 17 May 2013

My Precious Collection

yeah! aku ni mmg suka mengumpul! series collection je penuh 1 hdd.. novels penuh 1 gobok. series nye colletion tu termasuklah us tv series, citer melayu, sequel2 movies like Harry Potter, fast & Furious, Bring it on, Mighty Ducks n lain2.. aku ni jenis, kalau aku minat, aku mmg aku cari smpai aku ade full collection. Terutamanya CSI.. latest skrg ni 13 season, dr season 1 aku ade complete. without missing single episode! haha

Aku rasa aku leh nanges frust menonggeng kalau collection aku ni hilang! hopefully  not. kne wat backup semua ni~ huhu
English Series Collection


  1. CSI.
  2. CSI LV collection
    • CSI ni ade 3. Las Vegas, New York n Miami. priority aku kt vegas. aku ade collection dr season 1.. New York minat gak, tp stat season 4. but pretty sure tht i will download/torrenting utk kumpulkan jd full collection. Miami lak so so je.. so aku mls la nak download.
    • Sedih nya skrg ni tggal vegas je akn continued utk next season.. NY nye abes da. so season ni should be their last season. sedih aku! huhu
  3. Glee
    • Glee psl choir group kt high school.. menarik, kelakar, lagu2 best2.. tp syg nye season skrg ni mcm pengarah dah hbs idea. kurang ummpphh.. haha
  4. Blue Blood
    • Cerita psl NYPD. family die semua jd polis.. aku ni mmg dr kecik suka tgk citer polis2 ni... haha. baru stat tgk thn lps. tertengok kat AXN, aku tertarik n download jd kn collection
  5. Chuck
    • Cerita psl spy agent. ayu yg tgk mula2 then sruh aku cari. Aritu pinjam external Arrie, die ade collection Chuck ni. aku sedut je la! haha
  6. House MD
    • Lari bidang sikit. Ni psl diagnosis department kt satu hospital.. tp still investigate something laa.. cari ape sakit patient ni.. mula2 saje je amik dr hdd Arrie... best lak tetiba. nsb baik mmg ade full collection. haha.
  7. Drama Melayu
    Koleksi Drama Melayu
    • Nasib baik la drama melayu ni xde season2... haha.. aku download drama2 ni kalau;
      • best dan menarik
      • aku x dpt nk tgk kt tv...
      • pelakon2 yg aku suka. kalau citer bez tp pelakon yg aku x suka ak x dload gak


So sape nk sedut tu roger2 laaa.. tp make sure pdrive/hdd korg bebas dr sebarang virus!!!

Selamat Hari Guru

fuhh fuhh...
gila lama aku x tulis blog ni.. kesian cik blog aku, bukan takat bersawang! berhantu kot.. sbb lama sgt kena tinggal.. haha, merepek je lebih la aku ni...

back to topik! arini, 16 Mei 2013, aku nak ucapkan Selamat Hari Guru kpd guru2 kat Malaysia ni.. tanpa didikan seorang guru, kita x akan berjaya seperti skrg ni.. cikgu bkn sahaja mengajar mengira, membaca dan menulis. Bahkan mereka mengajar kita ttg kehidupan, akhlak, masa dpn, dll.. walaupun aku ni msh lagi kt alam belajar.. tp seriously aku rindu suasana belaja.. pelik kan? ye la.. skrg ni tggal berdua je dgn sheila kt kelas tu. xde kwn nk huhahuha..



Alam persekolahan, byk gila kenangan... nakal2 budak2 membesar biasa la tu. ponteng kelas, slh guna kuasa sbg pengawai, stalk org, gaduh dgn kwn, kerja skola x siap tu perkara biasa, mcm2 lagi la... so, sempena hari guru ni aku nak wish kat semua cikgu kat Malaysia ni especially:


  1. Family
    • Keluarga terutama parents merupakan cikgu kita yg pertama di dunia ni.. ajar kita berjalan, makan, bercakap, how to survive, dan mcm2 lg la..
    • Family aku gak terdiri dr keluarga pendidik.. Tok Mak ajar dak kg mengaji, Mama lbh 30 thn jadi cikgu, Mak Ngah the english Teacher, Mak Uda cikgu Add Math, Cik Ted and Cik Reen cikgu di pedalaman Miri. Pak Uda, Pak Teh & Cik Dwa the lecturers.. Happy Teacher's Day u all!
  2. Tadika (pindah randah)
    • Pasal tadika aku yg pindah randah ni, yg aku igt mula2 aku sekolah kt tadika NURI kt Tmn Sri Putri, then bila umur 6 thn pindah kt Tadika Ihsan UTM. tp kejap je.. bila mama sambung belajar kt IPSI (currently known as UPSI), aku pindah kt Tadika KEMAS kt Bkt Gambir.. So, Selamat Hari Guru semua cikgu kat sekolah2 ni.. 
  3. SKKP
    • Zaman Kegemilangan kenakalan aku.. haha.. biasala.. kanak2 nk membesar pjg akalnya. antara cikgu feveret aku kt skola ni Cikgu Azaniha yg comel, Cikgu Azimah, ajar Sains dr darjah 4-6, cikgu fazilah ajar math juga dr darjah 4-6, cikgu Haslina bw gi camping puteri islam masa darjah 5 kot.. cikgu jamil, cikgu azizi,teacher norhafiza.. aargghh rindu~ diam x diam dah lbh 10 thn tinggal kan alam sekolah rendah

    • Kami Transform dr kiri ke kanan... hehe. Miss u girls!
  4. SAKP
    • sekolah agama jgn ckp la.. ponteng je kerja.. lps tu main sorok2 dgn mama sbb ponteng sekolah! haha.. lawak laa
  5. SKTU2
    • sekolah kt sini kejap je. sbb SMKKP x siap lagi. so kami menumpang smpai bln 5 kot.. so x sempat cipta kenangan la kt sini..
  6. SMKKP
  7. SMKKP's buddies!
    • Sekolah kt sini smpai PMR je.. kiranya kamilah pioneer sekola ni.. tp aku a bit lonely kt sini sbb sume kwn2 baik aku sekolah tmpat lain.. haish...tp lately ni aku boleh kate rebond blk laa dgn dak2 SMKKP ni.. gi wedding member2 sama2, komen2 kt fb.. lepak2 je ak lom lg.. insyaAllah, one fine day :)


  8. SSIJB
    • lps PMR ak mmg nak sgt msk asrama.. tp tu la berangan je lbh nk msk fully boarding skool. pd hal result ciput je.. haish. so msk la ak kt SSI je. dok asrama ASPURIJB... thn pertama mmg susah ak nk sesuaikn diri.. tp thn tu la gak aku jd dak nakal dgn fadh. ponteng kelas je keje.. esp kelas add math.. tmpat last n 2nd last tu mmg khas utk kitorg.. ngeh! malu aku!! haha
  9. KMJ
    • Pre-U environment. totally diff dgn zmn skola. kt sini la kenal erti kelas kulia, tutor n lab. wat assignment, kejar pointer tu sume.. aku suka gila subjek kimia kt matrik.. maybe leturer2 jbtn kimia best kot! hee
  10. UNIMAS
    • dgn result x memuaskan tercampak lah aku kt bumi sarawak ni.. tp sebulan je kot.. lps tu dpt transfer kt utm.. tp walaupun sebulan, perit gila. jadual pack gila, waktu solat yg awl 45mnt, klu bgn kol 6.30 tu mmg matahari dah naik da.. haha
  11. UTM 
    • Here I am now.. dr degree smpai lah ke master study.. aku suka lecturer2 jabatan SKK.. (ayt bodek) haha.. tp seriously networking n security is cool... sbb maybe aku x suka programming, so betullah kalu aku tercampak kt kelas ni! hehe


So teachers! Enjoy ur day :)

Friday, 1 February 2013

Langkawi - Day 3 and 4 (The End)

Assalamualaikum~

Disebabkan hari ketiga ni x byk sgt aktiviti, so aku gabungkan sekali dgn last day.. haha.. hari ketiga ni xde wat pape sgt sbb it was a shopping day! haha..

Pagi tu bgn subuh igt kn nk terus serbu cari kedai sarapan ke ape.. haha.. berlengah nye pasal, kol 12 gak kot keluar hotel.. konon2 nye nk cari mkn area2 hotel.. x pasal2 terbabas smpai pekan kuah.. haha nak cari nasi bungkus je pn! haha =.="

lps makan, amik duit, lps tu pe lg.. serbu le Hj Ismail Group (HIG).. beli coklat je! x pandang dah bende lain.. n mission kitorg beli wedding present utk cik nad! tp beday present tu x beli kt HIG. kitorg gi beli kt idaman suri.. murah sikit..

Hasil borongan kt HIG

lps borong coklat kt HIG kitorg gi cari Idaman Suri.. sesat2 cari kedai tu! otw nak cari IdamanSuri tu kitorg ternampak satu bangunan tgh nk bina, sekali tulis HIG Complex! wow! gile gempak.. aku rasa dah xde da lima2 kedai HIG kt pekan kuah.. sume gabung masuk complex tu agk nye.. Clue; complex tu dpn dgn IPD Langkawi.. aku rasa sebulan dua lg siap la bgnn tu.. tggal last touch je kot..

lps borong brg kt IdamanSuri kitorg cari Ikan bilis mama lak!, murah gile.. x pasal2 2 kg bilis aku beli! bilis kt situ dah le murah, fresh lak tu.. kedai bilis tu da only one kt Langkawi aku rasa.. kedai tu ngadap laut, tepi jalan besar, lps traffik light bernombor kt Pekan Kuah.. huhu.. senang je nk cari, tp prob skit tang parking.. kena berani n slumber parking kt tepi jln tu! haha..

Resit beli coklat je ni!

Hasil Borongan!

lps abes momborong mkn konon nye nak mkn le laksa power kt tepi airport tu.. tp tutup lak! so kami pergi le lori laksa pulau tu balik.. laksa da abes.. tp tggal pasembor! ok le..

Makan laksa sambil tgk kapar terbang!

Laksa Pulau

disebabkan takut lapar mlm2 nt, kitorg pn singgah pasar mlm.. psr mlm aritu kt pekan temonyong.. aku beli sotong bakar yg superb sedap! nyesal beli 2 ekor je.. huhu.. x puas mkn! tp bole le.. dr x rasa langsung seafood kt langkawi tu.. haha.. mlm tu first time kitorg blk hotel awl.. b4 maghrib da blk hotel da! haha

-End of Day 3-

Hari keempat adalah last day kitorg kt langkawi. mlm b4 tu kitorg da start pack barang sbb nk timbang. tkt overweight lak nt! Alhamdulillah.. ngam2 je. aku eli baggage 20kg je.. kitorg nye beg msk kargo 19.7kg! phew~ coklat je lbh.. 

area kol 11 tu kitorg dah check-out hotel, cari tempat mkn, isi minyak kereta n proceed to airport.. huhu.. bye2 langkawi,, we will go there again one fine day. In Sha Allah :)

Jumpa Roti Kepit kt Airport.. roti pe tu? haha

Brg2 utk hand luggage

Check-in bag counter

Balai Berlepas

Jom balik

Memandangkan kitorg tersadai lg kt LCCT, kali ni 6jam tersadai, kitorg pn plan lepak2 kt KLIA. turun je flight n lps amik bag, naik bas ke KLIA dgn tmabang rm2.50.. kt KLIA tu x wat pape pn, jln2 jap, solat, makan n gerak blk ke LCCT..


Mkn2 kat KLIA

flight blk JB kol 9 mlm, smpai Senai Abg Mir yg amik.. smpai2 je umh terus klua kn suma coklat2.. bahagi2 kn utk ayu, dd, abg mir, kak tuty n utk kwn2 skit.. dah settle tu sume, terus Bummmm~ tido! penat giler.. nasib baik pagi tu sedar Subuh! haha..
Buat 'love' x jadi2! haha

Can't stop taking pictures of da blue sky ^.^

SubhanAllah.. macam karpet aku tgk awan2 ni!


thats all about our dating+vacation+buddy bonding kitorg.. to Cik Yat, thanks for da 4 days memories.. In Shaa Allah aku akn igt percutia gila kite ni.. haha..

Bye all

-THE END-





Tuesday, 29 January 2013

Langkawi: Day 2

Assalamualaikum u olls!

Macam mana le pulak boleh lupa nak sambung tulis.. kesian korg yg ternanti2 kisah dating aku tu! (perasan!!).. haha

ok2. sambung hari kedua.. As mention in previous entry, kitorg da book utk island hopping pagi ni. abang tu ckp dlm area kol 9 ke 9.15 pagi diorg amik kitorg kat hotel.. so yat nye idea, alang2 nk berendam kat laut, ape lg, terjun kolan dulu le! punya le semangat turun kolam awal pagi! last2 tgk kolam tutup sbb nak bersih kan! haha.. kempunan jap..
Kolam tutup.. sob2 T.T
Lepaking tepi kolam yang tutup!

so alang2 dah turun awal, kitorg excercise jln2 tepi pantai je.. the nearest beach to out hotel is Pantai Tengah.. jln pagi2 ramai gila mat salleh jogging.. melayu sume masih tidur kot! haha..

Let's go to the beach

ni lah hasil nye jalan2 tepi pantai pagi2! (x ramai orang!)


ASEANIA Resort and Spa

Patrick the starfish! haha

jadi umah umang2

pagi di Pantai Tengah

Welcome to Kedah~

around kol 8.45 kitorang patah blk ke hotel.. kang takut ttinggal rombongan nyaya kitorg.. pantai ke hotel xde le jauh.. 10mnt je jln kaki! haha.. around kol 9.15 pakcik dreba smpai amik kitorg ke jeti..

Jeti ke Island hopping
first pulau yg utk di'hoping'kan adalah Pulau Dayang Bunting. Pulau ni dipanggil dayang bunting kerana sejarah nye n ade batu-batuan kt pulau ni menggambarkan pregnant lady tgh baring yg dipercayai seorang dayang (ikut sejarah). kat pulau ni ada tasik! SubhanAllah.. Allah yg Maha Besar.. byg kn ade fresh water lake kt tgh2 pulau... Kuasa Allah :) Ramai percaya, kalau minum air dr tasik ni, senang nk mengandung.. tp tu suma kuasa Allah. xleh nk percaya sgt ckp2 org tu.. boleh bw ke syirik! 

Nampak x bayang2 pregnant lady tu?


my dating partner

Im here

eh! baju kami sama!

Sejarah Tasik Dayang Bunting

Bot2 parking sementara tunggu kitorg

Cubaan monyet nk curi botol air dr mamat ni x berjaya!  haha

Lepas sejam kt Pulau ni, pakcik bot panggil utk ke destinasi seterusnye iaitu Pulau Singa Besar. kat pulau tu xde xtvt sgt.. juz tgk Helang mkn je.. dreba bot akan campak kn lemak2 ayam kt laut, then tgk je la helang tu menyambar makanan..

Helang yg banyak

Jakun jap

Nice shot!

Sambar itu makanan!

Gagah spt helang #tetibe

kt eagle feeding tu x lama.. juz aropund 10-15 mnt je.. lps tu terus shoot ke pulau beras basah.. pulau tu sesuai utk xtvt pantai je like berendam, berenang, snorkeling, banana boat etc.. kitorg yg percutian bajet ni berendam je la kt pulau tu.. haha


Pulau Beras Basah

Muka xcited nk mandi

lepas sejam kt pulau ni balik ke jeti.. abes le xtvt island hopping kami.. balik hotel terus kami terjun kolam (akhirnya) utk bilas baju! haha.. main slides, berendam, menyelam jap, balik bilik, mandi2, solat rehat jap, then smabung xtvt petang.. petang tu kitorg gi naik Cable car.. pergh serius! seram gila.. aku ni da le gayat.. tgk cable yg gantungkan cube tu curam gile! x berani tgk bawah! haha.. tp bez gile! sejuk je kt ats tu.. superb scenery..  SubhanAllah :)

Tinggi gila!

Cantik nya~

Air terjun Telaga Tujuh

Skybridge,, tutup, maintenance! 

Pemandangan dr puncak gunung

Cantiknya ciptaanNya

Nak gak interprem!


ingin terbang spt helang!

amik gambar sndiri! sob sob T.T

Tinggi tak?

Thanks Tun M.. Jasamu terlalu byk utk Malaysia

lps turun dr cable car merayap2 jap kt oriental village ni.. saje tgk2. tetibe perasan kitorg da kt korea! @.@

Ikan Koi

one or the korean garden

I told u! kami da kt korea!
ohh lupa, b4 merayap kt Oriental Village tu, lps turun cable car, kitorg nmpak wayang 6D! mula2 mcm x nk msk sbb rm15.. tp mase tu promotion (baru buka) dia bg diskaun ke rm10 je.. tnpa pikir panjang kitorg pn beli le tiket.. tp mmg amat berbaloi! superb! bez gile.. citer tu psl roller coaster. da le gambar nye mcm real, siap ade effect  air le, angin tu sume! plus kerusi pn tutur bergerak mcm motion kt roller coater tu, mmg seram! mcm naik btl2.. nak2 time landasan coaster tu ilang! pergh! lps wayang je tangan sakit sbb genggam kt pemegang kuat sgt! ahah

6D Cinema! awesome!!!


haha.. hari yg memenatkan! lps tu x reti penat lak kitorg ni.. terus shoot ke pekan kuah.. konon nye nak survey2 tempat utk shopping esok nye.. ni lah hasil nye~

Landmark Pulau Langkawi

Sun tak berapa nak set kt jeti kuah! haha

dah petang, penat+lapar cari lak kedai mkn.. kami mkn kt pantai chenang je.. survey2 kt blog ramai suggest kn mkn kt kedai Hj Ramly.. tp bg aku, biase2 je.. sbb kitorg order nasi grg! haha..

Restoran Hj Ramli

lps makan, perut kenyang + penat gila + ngntuk! balik bilik, mandi2 solat terus tido! perghh.. hari kedua yg memenatkan! penuh dgn xtvt.. pergi ngn kwn2 je dpt wat xtvt mcm ni.. klu ngn ayh n mama x bape nk dpt kot! esp island hoping tu! haha.. lps ni tggu next entry utk hari yg ketiga pulak! bye~

p/s: entry kali ni pjg gila! slmt membaca!