Thursday, 4 October 2012

An Entry b4 Getting Busy

As a master student, we need do a lot of writing, readings, team working and discussion.. haha.. penat kn? assignment, project, homework semua kebanyakkannya kne wat papers. bkn 1-2 page, tp 6-12 pages. individu! itu baru satu subjek.. sem ni amik 5 subjek + Master Project 1.. I'm gonna die this sem..



postgrad studies mmg totally different dgn undergrad  dulu.. ape yg beza nye:

  1. class mate majority foreigner students. byg kan, a class of 25 students, only juz 7 of them are local students. x sampai 30% populasi local student. sampai aku tertanya2, aku ni study kt malaysia ke kat iran (most of students are Iranian)
  2. Assignment byk gila.. mcm aku tulis kt ats.. da xde da assignment juz jwb soalan sikit2, lab works, configuration etc mcm mase undergrad dulu. assignment skrg ni sume pakai tulis paper.. individu. 6-12 pages.. due date bg 2 minggu je!hantar satu, 10 dpt yg baru... mati aku...
  3. kelas kat bangunan baru. x bez! tak ada internet access.. nasib baik aku bw Mr Tabby gi kelas.. wat penghilang bosan... 
  4. pilihan kolej terhad. nasib baik dpt ktf.. sbb sepatut nya kitorg ni layak kt kolej lingkaran luar je.. sedih je.. :'(
  5. yuran mahal! nasib baik ade biasiswa.. thanks to MyMaster Scholarship :-)

Bak kata mama and ayah.. xpe, berkorban masa belajar sikit je lagi.. nanti keje, gaji lg tinggi dr dak degree.. amin...

Tuesday, 2 October 2012

Aku Rindu Mereka~

Ni bkn takat berhabuk.. tp segala sawang ada kt blog aku ni.. serius mls gila nk berblogging.. haha. kalau nk diikut kan byk je cerita. tp entah kenapa aku malas nk menaip..

So back to our topik. Sekarang ni da sebulan dah masuk 2nd sem master aku.. diam x diam kan? how's time flies!! Diam x diam gak dah lbh setengah thn x sekelas dgn mereka. huk huk

Masa sem 1 dulu ak msh boleh bertahan.. sbb ade benda2 yg alihkan perhatian aku dr memikirkan ketiadaan mereka.. haha.. xde le byk sgt benda. Tp at least ada le internet yg laju. boleh download..


tapi sekarang tuan punya bilik pn dah keluar... I'm very2 missed u my rumet! aku rindu bergosip ngn ko, pecah blk ko, jalan2, makan2... walaupun kdg2 ade le gak rasa x puas ati.. tp friendship x ada nilai nye.. stakat gaduh2 x puas ati tu biasa le.. kita manusia biasa.. aku x sabar tunggu ko konvo rumet! i'll be spend my time with u.. InsyaAllah.. time agak baek masa ko dtg.. weekend ni kakak aku x blk kangkar, isnin pula xde kelas... i'll see u soon :)




msk sem ni, tinggal lah kami bertiga. sama2 memburu bilik di KTF, sama2 jd anak tiri ktf.. tp syukur lah dpt bilik.. dari kne duduk kt KDSE sana. tinggal bertiga ni makin aku rasa rindu pd mereka.. aku rindu gelak tawa The Wonder Girls, aku rindu latah eqa, suria. aku rindu tangan gatal k sal, aku rindu manja2 dayah, aku rindu usikan toty, aku rindu fesyen dura, aku rindu kelam kabut aten, aku rindu qk yg garang, aku rindu nakal malisa.. sekarang ni semua bw haluan sendiri... entah bila dpt bersua semula.. sekarang ni aku ngn iffa da mati kutu nak kena kn org.. kalau dulu eqa n dayah selalu jadi mangsa kitorg. sekaran ni iffa kena kn aku, aku kena kan dia blk..

aku doa kan semua kwn2 berjaya dlm apa yg dicapai. gapai lah impian kalian setinggi mungkin. doakan utk kejayaan kita bersama ya! Ada jodoh, ada rezeki jumpa lah kita nanti. walaupun dah tak bersua, kenangan bersama kalian tetap akan ku kenang. korg antara kwn terbaek aku ada!

Tuesday, 15 May 2012

Kami Dah Konvo!

Alhamdulillah... Setinggi-tinggi kesyukuran pd Allah.. akhirnya, penat lelah 3.5 thn belajar kat utm membuahkan hasil. kami berjaya hadiahkan segulung ijazah (walaupun skrg gne album!) kpd ibu bapa, guru2, pensyarah kami.. haha.. skema gila ayat!



8 mei lps, tarikh keramat utk aku and dak2 SCR.. kitorg bergraduasi.. setelah beberapa bln x jmpe, rindu giler kt semua. walaupun mse tu msg2 bz ngn family, tp x pe lah, asal kan dpt jumpe! rindu beb kt korg.. huhu. lain gile bile gi klas sem ni.. dah xde kak sal yg suke cucuk org klu ngntuk, dah xde eqa yg emo, dah xde suya yg kalut n yg lain~
tinggal aku ngn sheila je~



dak2 ni ramai yg trun jb ari sabtu aka 5 mei, sempat le gak amik gambar ramai2 ngn diorg, join dinner fac ngn diorg, bual2 ngn diorg, update ttg diri diorg! haish.. byk giler kenangan.. kdg2 bole nanges klu igt kt korg... hehe.. xpe le kwn2! all da bez

Dinner FSKSM


to my yayang, yg stress2 bile bkerja.. igt lah, kerja dgn hati yg ikhlas akn buat kn kite tenang utk bkerja dan insyaAllah kerja kite jd satu ibadah..

to all ex-SCRian, yg bekerja tu, wat keje elok2! nt aku nk kje korg le jd aku nye refference :) hope one fine day we all can gather together :) mse tu aku rse msti ramai yg dtg ngn soul mate, dah ade family sndri! aww.. x sabar! haha

(p/s: kalu kawen jgn lupe hulur kad! ak xnk invitation kt fb! haha)

Thursday, 19 April 2012

Me n my Master (rindu kt mereka)

Diam x diam dah 2 bln da aku dfta amik master kt utm ni.. Sarjana Sains Komputer (Keselamatan Maklumat) atau secara ringkas nye kitorg pggil infosec..



Antara sebab2 aku sambung master adalah:

1. Msh dlm mood nk bljr msk klas...
2. Lom ready nk msk dunia pekerjaan..
3. Klu da kje xde cuti (alasan je)
4. Mls nk job hunting!

haha... alasan yg x bpe kukuh sbna nye.. mama n ayh pn galakkan sambung dlu bru kje.. haha. blaja master ni amik taught course.. lbh kurang je mcm mse degree aritu.. msk klas, assignment, klas project, master project etc.. tp ade extra bz le.. byk giler kje smpai aku x tau nk wat yg mne.. haha

hurm... tp yg x syok nye msk klas, 1st local student jd minoriti.. student foreigner nk mcm !@#$... 2nd nye n yg plg penting xde dak2 SCR...

Aku sgt rindu kt diorg

msk klas skrg ni da len dr mse degree.. ye le ramai yg da bw haluan sndri.. tp xpe le.. aku doa kn yg terbaek utk mereka.. jumpe time konvo ye kwn2!!

Thursday, 2 February 2012

UNO card

game UNO card jd feveret game dak2 ppuan SCR... aku pn x prasan bile kitorg addicted nk men benda alah tu.. haha.. aku nye pasal le ni.. boleh lak beli uno tu time2 bz.. haha... tp xpe.. kitorg men utk release tension studi n psm... 

aku blajar men uno ni mse skola dlu.. maklum le.. dok ostel katekan.. mcm2 game kitorg men.. uno le, donkey card le, happy family le.. 

tp lps skola stop men2 bnde mcm tu.. stat blk men uno mse praktikal.. maria ngn ami nye pasal le.. wat kn aku gian nk men.. pe lg.. sem ni trus rembat uno dr jusco!

mule2 sorg dua je yg pandai men... berkat ajaran aku.. most of dak ppuan scr pndai men uno ni.. siap kalah kn aku lg! hahaha

sekarang ni.. sume da xde.. ak da xde geng nk men uno.. huk huk.. xpe le kwn2.. time konvo kite gather ramai eh! open table men uno.. mesti time tu ramai dah keje! leh ler blnje kitorg yg masih blaja lg ni.. hahaha

(x sabo nk tggu konvo! nk jumpe sume!)

I'm Already Miss Them

Diam x diam dah abes dah degree kt utm selama 3.5 thn ni... ak rse mcm smlm je aku daftar kt utm... tup2 dah abes da degree ni.. dah hantar dah pun kitorg nye tesis..

My Tesis

ari ni.. bile bgn pagi tbe2 je teringat kt dak4 SCR... terlalu byk kenangan yg kitorg kongsi bersama.. gi jusco tmn u aku teringat diorg.. gi mcD utm ak teringat diorg.. apatah lg bile kt ktf... (T.T) hukhuk

igt lg.. mse 1st year dlu... mse tu blm lg rapat ngn semua org.. kwn pn dlm group je.. aku, eqa, dayah, iefa n k sal... kitorg gelarkan group kitorg ni WonderGirl.. gi beraya mse thn tu pn berlima je.. gi umh eqa n umah aku je.. haha.. kelakar le..

Beraya di Pontian

thn tu gak kitorg gi camping.. FYE program.. x thn nye camping kt ladang kambing.. pergh.. bau nye harum semerbak! =.=" haha.. but we all have fun there.. kne buli ngn fasi, mlm tu nanges2 igt kn parents, panjat n mandi kt gunung pulai... mcm2 le.. hehe

Camp Kambing

2nd year kitorg sume dak2 scr dah mula rapat... kitorg gi beraya bersama2... mse tu mmg konvoi abes.. umh eqa, ilyas, hayat, en is, umh aku... sape lg eh? x igt ler~ huhu.. thn tu gak aku gi korea! ikut GOP... 1st time aku gi oversea. n byk lg le xtvt yg kitorg wat same2... huhu..

beraya.. ni kt umh en is

Nami Island.. Korea


3rd year.. praktikal kt KL... tiap2 minggu ade je plan nk gi jln2 kt kl tu.. maklum le.. first time jd org kl.. credit to malisa yg jd driver kitorg.. aci le tu.. mse kt jb aku yg jd driver korg.. tp kt kl mesti le org kl yg jd driver kitorg.. lps abes praktikal trus wat 3P... msk klas blk.. huhu.. mse tu asyik lepak2 je kt blk diorg.. mls nk blk umh.. maklum le. lame x berjumpe...

Berdua di Xynapse
Malisa miss drive..

final year lak x byk da jln2.. msg2 bz giler sem ni.. nk jumpe sumer org pn payah... maklum le.. sem ni semua klas berterabur.. same sbjek tp sec lain le.. sbjek elektif sume amik lain2.. hurm.. walaupun bz.. kitorg sempat organized event bercuti kt mersing.. ak rse tmpt yg kitorg pergi plg jauh sepanjang kt utm ni. time tu walaupun ramai x dpt join tp xpe le... kenangan tetap bersemadi di hati...

Mersing~

byk lg xtvt len yg kami wat bersama.. terlalu byk.. nk cerite smpai minggu dpn pn x abes kot..

sekarang ni semua dah blk for good... klu sem2 sblm ni b4 blk mesti ckp "Jumpe next sem ye!".. tp kali ni semua ckp.. "jumpe time konvo.. klu terserempak tgh jln jgn le wat2 lupe".. "jgn lupe kn aku ye", "jgn rindu kan aku eh!".. huhu... ok kwn2! kite jmpe time kite konvo eh.. aku hrp sgt time tu korg sume dpt attend konvo kite! ak x kn lupe korg.. korg kwn terbaek yg ak penah ade.. walaupun kite semua penah gaduh, berperang, masam muka.. tp tu x putuskan persahabatan kite.. i already miss u guys..

kpd semua dak2 SCR... Gud luck.. selamat mencari kerja..semoga success di alam pekerjaan... aku nk minta maaf sgt2 kt korg kalau aku ade wat silap dan salah...

kpd yg sambung master/phd... semoga kite berjumpe kembali 14 feb ni... tp mesti keadaan da berbeza kn? da xade blk k sal n eqa utk lepak2, da xde blk toty tu huhahuha main UNO... da xde blk suria utk aku jenguk...(T.T)



(p/s: tulis blog sambil mengalirkan air mata)

Saturday, 14 January 2012

Exam da abes!!


selepas 2 minggu berhempas pulas (ye le sgt) ngn exm akhir nye aku merdeka.. ptg td tepat kol 5.00pm berakhirnya final paper sbg undergrad student.. waaaa da nk grad da,,

kitorg bernasib baek sbb sem ni sume lecturer bez!! x kedekut bg markah.. carry mark pn boleh thn tggi2.. Alhamdulillah~

final paper juz ade 4 paper je.. tp nk study nye mcm ade 10 paper.. byk giler.. huhu.. da le sume sbjek teori jerk.. haish... xpe ler.. sume tu da berakhir.. skrg ni juz da final step utk complete kn degree aku.. iaitu PSM! berhantu kot PSM ni.. wat kitorg sume x lena tido.. bkn je x lena tp xleh tido pn ade..

sem ni esp2 hjg2 sem ni muka msg2 mcm panda da.. lebam je mata.. ahaks~ ak pn sem ni jrg gak blk umh.. blk pn sbb ade bnde2 pnting je.. xpe le.. berkorban utk masa depan..

skrg ni tgh dlm dilema sama ade nk keje ke nk sambung? haish =.=" susah gak nk wat kputusan... ak nk smbung lg. tp mslh nye skrg ni aku da gatal nk pegang duit sendiri... hurmm~ juz wait n see le.. mse offer yg smpai dulu tu le yg aku amik..

mudah-mudahan jln yg bkl aku pilih tu terbaek utk ku.. amin...