Sunday, 24 May 2009

Hepi Bday to Me!!

huhu
hari ni genap le umur aku 20 thn...
da tua da..
tp perangai mcm bdak2...
aku nye bday cam biase r..
calebrate awl skit...
bkn pe.. kak 2ty nye bday awal 2 hari je dr aku...
alang2 2 celebrate skali...
jgn lupa lak bday mama 26hb...
so mlm semalam potong kek...
ari ni mama belanja mlm steamboat...
hehe
kt jusco je....
kenyang gle....
hehe

Thursday, 14 May 2009

pagi yg kelam kabut

huhu...
pg td sgt kelam kabut... mne x nye, sedar2 da kol 6.55pg? aku xpe r... cuti. xde klas... ayu 2?
2 pn nsb bek didi kjut kn.... byg kn 1 rumah x sedar...
huhuhu...
so terrible...
ape lg!!! sedar2 kjut kn ayu... nsb bek pg 2 die sng nak bgn. kklu x ssah gle...
die pn jd klam kabut... ngn bju x gosok, buku x kmas, blom mndi lg. smntare die kt blk air aku le yg gsk kn bju die.. lps je kuar blk air trus tka bju n kmas buku.. bab kmas buku 2 aku xle tlg r.. xtau jdual n buku mne yg prlu bw. tgk jam da kol 7.15. aku yg klam kabut tgk x siap lg... ngn x sarapan nye aku sruh die trus msuk krete.. pkai ksut pn dlm krete... hehehe...
pe lg.. aku pcut r slaju yg mgkin...
nsb bek jln x bz sgt.. so leh r aku bw lju2. hehehe.. smpi skola ngam2 je kol 7.20... huhu..
blk2 umh je trus tdo jap.. pnat sbb klam kabut pg2.. hehehe...

Tuesday, 12 May 2009

jadual hari ini

huhu... hari ni xde pe2 yg mnarik....
tp pnat skit bjalan...
maklum lah....
ilang kn bosan... huhu..
mlm smalam tdo lmbt... biase r cuti2 mne pnah tido awl..
hehe... pg2 kne bgn awl sbb kne anta adk gi skola...
lps anta 2 konon nye lpak jap kt sofa...
sedar2 da terlelap... bgn2 da kol 10..
huhu..
pe lg trus gi dpur... sarapan.. lapo!!!
ps2 mcm biase msk2 and all the things!!!
hehe...
ptg lak anto mama gi krsus kt jb... dpt krete pe lg mrayap r..
maklum r... skang ni da xde krete...
dd wat gne gi kje...
ni da ade krete pjg r langkah...
siap sggah angsana lg 2..
huhu..
blk jln jem.. biase r da kol 6 da...
org da blk keje...
kt 40 mnt gak r nak smpi umh..
nsb bek ayh x mrh... huhuhu..
mlm ni ape lg... tgk tv smbil on9...
2 r keje ari2.. hahaha

Saturday, 9 May 2009

mari lah renungkan bersama!!

Orang kata aku lahir dari perut mak..
(bukan org kata...memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku.....
mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .
mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....
Mak
Bila bangun tidur, aku cari....
mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ...
mak
Bila nak bermanja, aku dekati....
mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....
mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....
mak
Bila nakal, yang memarahi aku....
mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....
mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....
mak
Bila takut, yang tenangkan aku.....
mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....
mak
Aku selalu teringatkan ....
mak
Bila sedih, aku mesti talipon....
mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....
mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..
mak
Bila takut, aku selalu panggil...
"mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....
mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....
mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....
mak
Bila ada masalah, yang paling risau....
mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni..
mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....
mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....
mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....
mak
Yang selalu berleter kat aku...
mak
Yang selalu puji aku....
mak
Yang selalu nasihat aku....
mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....
mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....


Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....
mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....
mak

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....
emakku

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....
mak

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”


Selalu.. aku ingat pasanganku

Selalu.. mak ingat kat aku

Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon
mak

Selalu....aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk
emak

Renungkan:

"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

Berderai air mata jika kita mendengarnya........


Tapi kalau mak sudah tiada.....
......
MAKKKKK....RINDU MAK.... RINDU SANGAT....


Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama..

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA


Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.

Friday, 8 May 2009

gigi oh gigi...

ari ni aku nak bcerita ttg gigi lg...
huhu...
semlam aku gi klinik utm...
sbb aku ade appoinment ngn denstist utk cbut gigi aku yg tak sihat tu...
tp xbole cbut biase... kne operate skit....
xpe r... aku sggup dr merana skit gigi tiap2 mlm smpi x le tido...
1st diorg inject r bius... mse tu x skit tp nyilu sgt... time 2 air mata aku da meleh dah...
huhuhu... smntare tggu kebas diorg wat le preparation utk operate... aku tgk alt2 tu rse cuak da...
tp aku dpt rlx kn r diri aku ni... huhu...
afte 10mnt.. bius 2 da bfungsi diorg stat r bedah mulut aku ni...
mule2 ok je... tp ble die stat nak kuar kn gigi aku tu.. YA ALLAH... sakit nye hanye tuhan yg tahu... air mate jgn ckp r.... bsh tdg aku... doc 2 kte kne thn sakit sikit coz gigi bognsu yg tumbuh ni ade masalah nak kuar kn sbb die tmbuh senget... lme gak r die try kuar kn.. tp lom bjaye... aku da thn sakit mcm pe da.... peluh, air mata sume kuar... hehe... ps2 bole lak doc 2 sruh assistant die psg kipas sbb die pns! pns ke??? yg aku tau aku da kesejukan... nak2 after die psg kipas !! perh!!!! bdn aku mggigil jgp ckp r... da sjuk nak mati.... dgn thn sakit nye.... huhu... rse nye x leh thn... huhu... last after lbh stengah jam bjaye gak doc 2 kuar kn gigi 2... huhu.... aku still menggigil... lps siap jhit luka doc sruh rest dlu kt sofa 2... nafas pn x btol.... smentara die key in ubat utk aku. aku rest r jap... agk2 rse da ok skit bru aku kuar dr blk doc 2... huhu...
lps amik ubat ngn kaki yg mggigil aku tpakse gagah kn diri drive blk umh... tp yg x thn 2 smpat lg gi drive thru mcd beli bubur sbb aku sure blk umh je aku trus pgsan kn diri... haha.. gile r aku ni... nsb bek x jd pe2...
ptg 2 muka aku da stat bengkak sebelah kiri.. tmpt gigi 2 cbut... smpai skang ni bgkak... tp mkin elok skot r... mlm td sgt trok... nak buka mulut pn skit apatah lg nak mkn... nak telan air liur pn thn je sakit 2.... huahua!!! sakit nye.... semalam 1 hari aku x mkn pe2 except pg 2 sblm cbut aku smpt mkn roti canai 2kpg n ptg 2 mkn bubur mcd yg aku beli... 2 pn ayam yg ade kt dlm bubur 2 aku sruh adik mkn... xleh thn skit r!!! huhu... hope skit mkin kurang dan bengkak cpt surut... aku nak mkn!!! lapo sgt2.... tp nak wat cmne? nak mkn skit!!! wuargh!!!!!

Tuesday, 5 May 2009

bOsAn!!!

huhu...
cuti da tiba!!!
holiday time!!!
tp masalah nya xde plan r utk cuti ni...
2 yg jd bosan nak mati
da le aku sorg2 kt umah...
mama n ayh keje...
adk2 skola...
aku???
hehhe
mcm biase r...
menganggur kt umh...
tp awl2 je kot bosan...
nnt msk bln 6 rse nye bz gle...
cik ted nak kawen..
so byk r keje nk kne wat....
tp 2 lme lg...
skang ni nak wat pe??!!!
PLEASE!!!!!!!!!!!!
somebady please help me...
get me out from da bored world!!
ceh... speaking lak!!!
ntah btol ke x grammar aku...
maklum r da lme x blaja english...
hehe..
last time sem lps...
english klas ngn mr hilmi...
huhuhu...
k r... huh... xtau nak wat pe ni!!!